SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

Köyhyys on hävittäjäpuolueiden tahto

  • Seppo Korhonen, Lahden kaupunginvaltuutettu
    Seppo Korhonen, Lahden kaupunginvaltuutettu

Suomeen puuhataan hankittavaksi Naton sotakalustoa täydentämään 7-10 miljardilla eurolla hyökkäyshävittäjiä, joiden ylläpito tulisi tulevilla vuosikymmenillä kustantamaan noin nelinkertaisesti hankintasumman. Kukaan järjellinen ei halua sotaa, mutta jos tällainen kauhuskenaario toteutuisi, sotaa tuskin tultaisiin käymään ilmataisteluna, ellei ohjuksia lueta tähän aselajiin.

Eduskuntapuolueiden osalta voitaneen puhua hävittäjäpuolueista, sillä yksikään niistä ei ole kyseenalaistanut hävittäjähankintoja, vaan keskustelua on käyty lähinnä kappalemäärästä. Neljän vuoden takaisesta eduskuntavaalikeskustelusta poiketen kukaan ei nyt puhu kestävyysvajeesta. Miksi? No siksi, että hävittäjähankinnat tulee muodostamaan todellisen ”kestävyysvajeen” hoiva- ja terveyspalveluille ja köyhyyden poistamiselle.

Vaikka vaalikentillä kaikki ovat köyhien ylimpiä ystäviä, yksikään eduskuntapuolue ei todellisuudessa tavoittele köyhyyden poistamista. EU:n virallinen köyhyysraja yksineläjän osalta on (v. 2018) 1185 euroa/kk ja kahta lastaan elättävällä parikunnalla se on 2489 euroa kuukaudessa. Millä laskuopilla selitetään köyhyyden poistamisesta puhuvien puolueiden tavoitteiden alhaisuus suhteessa viralliseen köyhyysrajaan. YLE tiedusteli puolueiden puheenjohtajilta viime marraskuussa kantoja mahdolliseen perustuloon. Vasemmistoliiton 800 euron tavoite ylsi lähimmäksi köyhyysrajaa, mutta siinäkin vajausta on 400 euroa/kk. Perussuomalaiset, jotka pitävät luksuksena kantasuomalaistenkin työttömyys- ja sosiaaliturvaa, ilmoitti vastustavan koko perustuloa. Vihreille riittäisi alle 600 euron perustulo ja Kokoomukselle huomattavasti pienempi. SDP, Keskusta, Siniset, KD ja RKP eivät kertoneet lainkaan perustulon summaa.

Rehtiliike vaatii vähintään köyhyysrajan ylittävää perustuloa eli 1200 euroa/kk, sillä siihen on tarvetta. Rahoituspohja luotaisiin verottamalla niitä, joilla siihen on varaa. Näitä tahoja riittää, sillä pörssiyhtiöt jakoivat sijoittajilleen viime vuodelta ennätykselliset 13,6 miljardia euron osingot. Työkalupakista pitää kaivaa pääomatulon verotuksen rinnastaminen palkkatuloon, yhteisöveron korotus, kikyssä alennettujen työnantajamaksujen palauttaminen jne. Näillä toimilla luotaisiin 7,7 miljardin euron rahoituspohja, eikä siinä ole vielä huomioitu hävittäjähankinnoista luopumista. Köyhyys on poistettavissa, jos ihmisten elinehtojen parantaminen asetetaan hallituskipeyden edelle.

 

Seppo Korhonen, kaupunginvaltuutettu

Eduskuntavaaliehdokas (Rehtiliike)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hassu tuo ilmaus " hyökkäyshävittäjiä ".

Suomi suhtautuu reaaliteetilla maanpuolustukseen, eikä ainakaan tietääkseni ole hyökkäämässä mihkään muualle.

NATO:n jäsennyys ja n. 4 miljardin vuotuiset puolustusmenot olisivat sitten kohtuudella mahdolliset maanpuolustuksen uskottavuuden kannalta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Hassu tuo ilmaus " hyökkäyshävittäjiä "."

Se on huomattavan ilmaisuvoimainen termi, joka kertoo samalla kertaa kirjoittajan asenteen (ehdottoman kielteinen) että asiantuntemuksen (olematon).

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kai sinulla ei enää ole kotivakuutusta?

Katsos siitähän on kyse - vakuutuksesta. Jos halutaan jotenkin turvats Suomi mahdollisen kriisin aikana, pitää panostaa puolustuksen ja maatalouden tukemiseen. Se on niin yksinkertaista ja sitä paitsi Suomi ei pistä hirvittävästi varoja puolustukseen - päinvastoin.

Kuten jo aiemmat kommentoijat ovat sanoneet: sanan "hyökkäys" käyttö osoittaa jonkinlaisen ihmeellisen asenteen. Älä vain sano, että olet niitä idioottja, jotka uskovat Venäjän olevan Suomen suuri ystävä?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
Vakuutus korvaa vasta vahingon satuttua. Sillä ei ole vahingon ennalta ehkäisevää vaikutusta. Hävittäjillä on.

Toimituksen poiminnat