SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

TEKOÄLY HOI, ÄLÄ JÄTÄ!

  • Puolueiden puheenjohtajat osallistuivat Yle Kioskissa tekoälykeskusteluun.
    Puolueiden puheenjohtajat osallistuivat Yle Kioskissa tekoälykeskusteluun.

Tekoälyn tulemisesta on viime aikoina keskustelu julkisuudessa, ainakin Yle Kioskin järjestämässä puoluejohtajapaneelissa. Jännää ja kuvaavaa on, että keskustelua käytiin Espoossa vuosina 2012 – 2016 järjestetyn tekoälykokeilun avaamien uusien näköalojen pohjalta. Espoon kokeilun piirissä oli yli puoli miljoonaa ihmistä ja 37 miljoonaa asiakaskontaktia. Kun kuulin viime kesänä tuosta kokeilusta, hälytyskelloni alkoi soimaan. Pyysin tietosuojavaltuutettua selvittämään, että onko ko. kokeilussa mahdollisesti rikottu henkilötietolakia ja EU:n tietosuoja-asetusta. Sain nyt tietää selvityksen tuloksen ja olihan siinä loukattu ainakin henkilötietolakia. 

Ilman asiakkaiden lupaa Espoon kaupungin virkavastuulla toimivat viranhaltijat ovat luovuttaneet henkilökohtaisen tietosuojan piiriin kuuluvia asiakastietoja konsultille ja Tieto Oyj:n henkilökunnalle. Tietosuojavaltuutettu ei selvityksessään ollut arvioinut tekoälykokeilua EU:n tietosuoja-asetuksen säännösten valossa, koska sitä ei vielä tuolloin sovellettu ja käsitellyt tiedotkin Espoo väitti hävittäneensä ennen tietosuoja-asetuksen voimaanastumista. Toinen kysymys on myös se, että onko kokeilun tiedot todella hävitetty, sillä kokeilun materiaali lienee arvokasta kauppatavaraa kansainvälisilläkin markkinoilla.

Mitä Espoon kokeilussa sitten tavoiteltiin? Siinä seulottiin yli puolen miljoonan kansalaisen joukosta sellaiset perheet, jotka uhkaavat ajautua lastensuojelun asiakkaiksi. Espoon tekoälykokeilua voidaan perustellusti kutsua ihmisten henkilökohtaista tietosuojaa loukkaavaksi ihmiskokeiluksi. Silti Espoon kaupunki yhdessä kumppaniensa kanssa on kelpuutettu lomaan eettiset pelisäännöt tekoälyn kehittämiselle ja käytölle. 

Ylen Kioskin vaalitentissä kokoomuksen varapuheenjohtaja totesi, että hän laittaisi tekoälyn selvittämään nuorten syrjäytymisen syitä ja etsimään syrjäytyneitä nuoria. Ei tuohon tehtävään tekoälyä tarvita, peili riittää. Ilman tekoälyä osaan luetella hänelle syyt; opetuksen eriarvoisuus päiväkodista toiselle asteelle ja perheiden toimeentuloleikkaukset. Hakusanat voisivat olla mm. touhula, inkluusiomalli, koulutusreformi. Lukija voi itse päätellä hakusanat köyhyyteen ja ”hoivahelvettiin”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat