SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

KUNTIEN AGGRESSIIVINEN PERINTÄ AJAA IHMISIÄ MAKSUVAIKEUKSIIN

  • Kohtuuttomat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja aggressiivinen sekä laiton perintä ajavat maksuvaikeuksiin.
    Kohtuuttomat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja aggressiivinen sekä laiton perintä ajavat maksuvaikeuksiin.

Kuukausi sitten rankattiin Päijät-Häme Suomen maakunnista ykköseksi Asiakastiedon julkistamassa maksuhäiriötilastossa. Aikuisikäisistä päijäthämäläisistä lähes joka kymmenennellä (9,4%) eli 15 500:lla on maksuhäiriötä. Kanta-Hämäläisistä 9 %:lla on maksuhäiriöitä. Merkittävä tekijä, mikä ajaa ihmisiä ahdinkoon, on kuntien ja kuntainliittojen aggressiivinen perintä päivähoitolaskujen ja sote -asiakasmaksujen osalta.

Vuositasolla Lahti laittaa perintään tai ulosottoon n. 1700 laskua ja ulosottoon n. 300 laskua. Se, että näistä vain muutamat osaavat hakea varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaista kohtuullistamista maksuun, kertoo viranhaltijoiden laiminlyöneen tiedottamisen. Hyvinvointiyhtymän perintäluvut kielivät vieläkin suuremmasta ongelmasta. Perintään tai ulosottoon laitettu laskuja on vuositasolla päälle 30 000, eikä asiakasta kukaan tunnu tietävän kohtuullistamis- tai armahdusmahdollisuudesta.

Asiakasmaksulaissa todetaan mm., että ”maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista”. Tästä siis yleisesti vaietaan. Kuntaliiton mukaan perintä lipsahtaa laittomuuden puolelle, kun kunta tai kuntayhtymä käyttää perinnässä perintäyhtiötä teknisenä toimijana. Jos tulkitaan, ettei asiakas ole oikeutettu maksuhelpotukseen, voi kunta periä näitä maksuja itse ja jos se ei tuota tulosta, se voi siirtää maksun ulosottoviranomaisen perittäväksi, mutta ei perintäyhtiölle.

Kuntaliiton viisi vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan yli puolet kunnista kiertää lakia näiden julkisoikeudellisten laskujen perinnässä. Voidaan siis puhua maan tavasta, jossa hoivayhtiöiden tapaan ylikansalliset veroparatiisiyhtiöt saalistavat kansalaisia vuoroin hallitusvaltaa pitävien puolueiden suojeluksessa. Tähän on saatava muutos.

Seppo Korhonen

Lahden kaupunginvaltuutettu, vasemmisto

Kansanedustajaehdokas, Rehtiliike -kansanliike

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, myös tässä olisi korjattavaa:

- - "Vanhusten palvelutalojen asukkaiden kuluttajansuoja riippuu siitä, kuka maksaa heidän palvelunsa. Vain ne asiakkaat, jotka maksavat palvelunsa kokonaan itse, voivat vaatia mahdollisten virheiden oikaisemista ja hyvittämistä. Näitä kuluttajaoikeuden säännöksiä sovelletaan myös palveluseteliasiakkaisiin. Muilla julkisten palvelujen asiakkailla tällaista mahdollisuutta ei ole, vaikka he saattavat maksaa huomattavankin osan palvelustaan itse. Kuluttaja-asiamies ja Kuluttajaliitto vaativat, että kuluttajilla pitäisi olla sama oikeussuoja siitä riippumatta, miten palvelu kustannetaan." - -

https://www.kkv.fi/ajankohtaista/Tiedotteet/2019/5...

---

Edellä kuvattu tilanne ei ole nyt perustuslain 6 §:n eli yhdenvertaisuuslain mukainen. Käytäntö on vanhuksia eriarvoistava ja se tulee korjata ensi tilassa.

Myös muita ryhmiä koskevina asia tulee korjata (lapset, vammaiset, muistisairaat).

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Soten suhteen vallitsisi varmasti sama tilanne. Vaikka sinua hoidettaisi miten huonosti, et palveluseteliasiakkaana pääsisi valittamaan hoidostasi. Eipä tästäkään ole juuri julkisuudessa huudeltu. Ihme ja kumma, etteivät oppositiopuolueetkaan ole älynneet nostaa tätä asiaa framille.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Katso myös "Tiesitkö - asiakasmaksuja koskevassa laskussa on oltava oikaisuvaatimusohjeet?"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268989-ti...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

"hoivayhtiöiden tapaan ylikansalliset veroparatiisiyhtiöt saalistavat kansalaisia vuoroin hallitusvaltaa pitävien puolueiden suojeluksessa".

Liitettäköön tähän jatkoksi myös "pikaluottoja" markkinoivat rahalaitokset joiden korot ovat lähinnä rinnastettavissa koronkiskontaan.

wiki: "Koronkiskonnalle ei Suomessa ole määritelty tiettyä korkorajaa, mutta koronkiskonnaksi voidaan laskea korko, joka ylittää reilusti julkisen valvonnan alaisten rahoituslaitosten, yleensä pankkien tavallisesti ottaman koron. Suomessa koronkiskonnaksi on epäilty pikalainoja myöntävien pikavippiyritysten toimintaa, jonka korkomäärät ovat moninkertaisesti ylittäneet pankkien myöntämien lainojen koron".

Ehkä kuntien perintätoimet jäävät hieman varjoon jos vertailemme tämän päivän pikavippifirmojen osuutta ulosottoon päätyneiden osalta. Lakimuutos olisi pitänyt tulla jo tällä hallituskaudella. Ei tullut!

Kaikesta huolimatta peukku poliittiseen laitaan katsomatta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Pääkaupunkiseudulta tänne Lahteen muuttaneena olen törmännyt useampaankin kertaan tämän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden hävyttömän huonoon jamaan ja toisaalta, varsinkin sosiaalipalvelujen suhteen kantaväestöä syrjivään asennoitumiseen. Toki sama pätee terveyspalveliuihinkin ja eräs hoitaja jopa sanoi kerran suoraan, että heidän on aina oltava toinen jalka valmiina hyppäämään, jos mamut vaativat palveluita ohi kantaväestön, sillä niillä on heti lakimiehet valmiina hyökkäämään kipmmuun. Esim. lääkärin aikoja pitää kuulemma olla aina jemmassa näille mainituille ryhmille. Kenen mielestä se on oikein, vai onko kenenkään, mutta tähän on menty - omista viis, kunhan mamut tulevat palvelluiksi. Näinkö tulisi toimimaan myös tuleva järjestelmä?

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Hyvä Seppo! Velallisten Tuki ry on jankuttanut tätä jo yli 3 vuotta, että mitä järkeä on kierrättää asiakasmaksulain piirissä olevat sairaanhoitomaksut veroparatiisiyhtiöiden kautta ja vasta sitten laittaa ulosottoon, kun ne olisivat suoraan uo.kelpoisia.

Hyvät kuntapäättäjät, Teitä on jymäytetty. Teillehän myytiin perintäyhtiön toimesta "laskutuspalvelu", joka aiheuttaa Teille jokaisessa kunnassa, kaupungissa ja sairaanhoitopiirissä miljoonien menetykset, koska jokainen perintäkulu, joka lain vastaisesti lisätään tuon sairaalalaskun päälle, menee monimutkaisilla järjestelyillä veroparatiiseihin.

Keski-Hämeen SHP on ensimmäisenä tehnyt päätöksen, jos ihminen elää pelkkien tukien varassa, hänellä on mahdollisuus saada lasku mitätöidyksi nopeutetussa menettelyssä. Miettikää me se Kelan raha kustannetaan verovaroin ja mitään ajattelematta, olemme antaneet se rahan valua veroparatiiseihin. HYVÄ KHSPH - TEHKÄÄ MUUT SAMA

Toimituksen poiminnat