SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

KUNTIEN AGGRESSIIVINEN PERINTÄ AJAA IHMISIÄ MAKSUVAIKEUKSIIN

  • P-H:n hyvinvointiyhtymä käyttää asiakasmaksujen perinnässä ja ulosotossa Intrum -perintäyhtiötä, vaikka sen tulisi periä niitä i
    P-H:n hyvinvointiyhtymä käyttää asiakasmaksujen perinnässä ja ulosotossa Intrum -perintäyhtiötä, vaikka sen tulisi periä niitä i

Kuukausi sitten rankattiin Päijät-Häme Suomen maakunnista ykköseksi Asiakastiedon julkistamassa maksuhäiriötilastossa. Aikuisikäisistä päijäthämäläisistä lähes joka kymmenennellä (9,4%) eli 15 500:lla on maksuhäiriötä. Kanta-Hämäläisistä 9 %:lla on maksuhäiriöitä. Merkittävä tekijä, mikä ajaa ihmisiä ahdinkoon, on kuntien ja kuntainliittojen aggressiivinen perintä päivähoitolaskujen ja sote -asiakasmaksujen osalta.

Vuositasolla Lahti laittaa perintään tai ulosottoon n. 1700 laskua ja ulosottoon n. 300 laskua. Se, että näistä vain muutamat osaavat hakea varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaista kohtuullistamista maksuun, kertoo viranhaltijoiden laiminlyöneen tiedottamisen. Hyvinvointiyhtymän perintäluvut kielivät vieläkin suuremmasta ongelmasta. Perintään tai ulosottoon laitettu laskuja on vuositasolla päälle 30 000, eikä asiakasta kukaan tunnu tietävän kohtuullistamis- tai armahdusmahdollisuudesta.

Asiakasmaksulaissa todetaan mm., että ”maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista”. Tästä siis yleisesti vaietaan. Kuntaliiton mukaan perintä lipsahtaa laittomuuden puolelle, kun kunta tai kuntayhtymä käyttää perinnässä perintäyhtiötä teknisenä toimijana. Jos tulkitaan, ettei asiakas ole oikeutettu maksuhelpotukseen, voi kunta periä näitä maksuja itse ja jos se ei tuota tulosta, se voi siirtää maksun ulosottoviranomaisen perittäväksi, mutta ei perintäyhtiölle.

Kuntaliiton viisi vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan yli puolet kunnista kiertää lakia näiden julkisoikeudellisten laskujen perinnässä. Voidaan siis puhua maan tavasta, jossa hoivayhtiöiden tapaan ylikansalliset veroparatiisiyhtiöt saalistavat kansalaisia vuoroin hallitusvaltaa pitävien puolueiden suojeluksessa. Tähän on saatava muutos.

Seppo Korhonen

Lahden kaupunginvaltuutettu, vasemmisto

Kansanedustajaehdokas, Rehtiliike -kansanliike

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat