SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

VAMMAISTEN KANSALAISTEN ASIAA VAUHDITETAAN NYT ALOITTEELLA LAHDESSA

  • Vammaisaktiivit ja Joukkovoima Lahti osoittivat maaliskuussa mieltä vammaispalvelujen puolesta Lahdessa.
    Vammaisaktiivit ja Joukkovoima Lahti osoittivat maaliskuussa mieltä vammaispalvelujen puolesta Lahdessa.

Lahdessa vammaisjärjestöt ja -aktiivit sekä Joukkovoima Lahti ovat toimineet mm. henkilökohtaisten avustajien vähentämistä ja palvelujen heikentämistä vastaan. Allekirjoittaneen ja parinkymmen muun valtuutetun valtuustokysymyksellä palvelujen heikentämisasia nostetiin valtuustokäsittelyyn maaliskuussa. Valtuustokysymyksen laajapohjaisuus ja samanaikainen mielenilmaisu kaupungintalolla saivat valtuutetut ottamaan kantaa vammaisten palvelutarpeen uudelleenarvioinnin ja henkilökohtaisten avustajien saamisen puolesta.

Maaliskuussa uuteen valmisteluun palautettu valtuustokysymys tuli taas marraskuun valtuuston kokouksen esityslistalle. Ikäväkseni jouduin toteamaan, ettei kaupunginhallitus ollut vienyt asioita eteenpäin valtuuston tahdon mukaisesti. Hyvinvointikuntayhtymä ei ollut suorittanut uusia palvelutarpeen selvityksiä, vaan jäänyt kyttäämään henkilökohtaisen avustajatarpeen hylkypäätösten ratkaisuja hallinto-oikeudesta. Myöskään kaupunginhallitus ei ollut noudattanut valtuuston päätöstä neuvotella palvelusopimukseen korjausta vammaisten palveluihin.

Arvioin, että valtuustokysymys oli täyttänyt arvokkaan tehtävän vammaisten oikeuksien ja palvelutarpeiden tuomisessa laajempaan tietoisuuteen. On otettava uusi askel toiminnassa, jotta asioihin saadaan todellinen korjaus aikaiseksi, joten nostin asian uudelleen pöydälle tekemäni valtuustoaloitteen muodossa. Ohessa valtuustoaloite:

Valtuustoaloite vammaisten ihmisten henkilökohtaisen avun järjestämisestä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä

Lahti on muiden kuntien tavoin vastuussa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Päijät-Hämeessä kunnat ovat tätä tarkoitusta varten perustaneet kuntayhtymän, jolta ne ostavat tarvittavat palvelut. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (hyky) on perustamisestaan lähtien jatkanut Lahden kaupungin aloittamaa linjaa vammaispalvelujen heikentämisestä lakien tulkintaa muuttamalla. Lähtökohdaksi on otettu käytäntö, jossa 65 vuotta täyttäneiden vammaisten ihmisten henkilökohtaisesta avusta ja tuesta päätetään vammaispalvelulain sijaan sosiaalihuoltolain ja vanhuspalvelulain pohjalta. Tämä on johtanut useiden kohdalla palvelujen heikkenemiseen ja henkilökohtaisen avustajan epäämiseen.

On kohtuutonta ja ihmisarvoa alentavaa, että yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevat ihmiset joutuvat hakemaan oikeutta palveluihin oikaisuvaatimuksin ja hallinto-oikeudelle tehtävin valituksin. Kysymys onkin siitä, että päätöksiä tehdään ”säästösyistä” ja ohitetaan lainsäädäntö perustuslaista vammaispalvelulakiin. Tosiasiallisesti palvelujen laiminlyönnillä ei saavuteta edes säästöjä, sillä monet vammaiset ihmiset ovat myös pitkäaikais- ja monisairaita. Etenevän sairauden myötä he joutuvat henkilökohtaisen avun vähetessä yhä useammin turvautumaan sairaalahoitoon.

Hykyn perustelee vammaisten ihmisten palvelujen heikentämistä ”yhdenvertaisuudella”, mikä on ihmisoikeuksien näkökulmasta käsittämätön. Invalidiliitto on huolestunut vammaisiin ihmisiin kohdistuneesta syrjinnästä ja vaatii mm. Suomenkin ratifioiman YK:n vammaissopimuksen käytäntöönpanoa. Sen taholta todetaan, että ”lakien käytännön soveltaminen ja palvelujen järjestämistavat aiheuttavat ongelman perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta tarkasteltuna silloin, kun viranomainen ei myönnä lain edellytykset täyttävälle hakijalle hänelle lain mukaan subjektiivisena oikeutena kuuluvaa vammaispalvelua tai tukitointa. Tästä aiheutuu vammaisia henkilöitä syrjiviä käytäntöjä ja jopa oikeudenmenetyksiä. Silloin ollaan hyvin lähellä tilanteessa, jossa viranomaisen toiminnassa on kyse vähintään välillisestä syrjinnästä.”

Tällä valtuusaloitteella esitän, että Lahti Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän suurimpana jäsenkuntana ryhtyy omistajaohjauksellisiin ja muihin mahdollisiin toimenpiteisiin, jotta kuntayhtymässä kaikkien vammaisten-, myös 65-vuotta täyttäneiden vammaisten ihmisten henkilökohtaisen avun päätökset tehdään YK:n vammaissopimusta kunnioittaen ja vammaispalvelulain puitteissa.

Seppo Korhonen

Lahden kaupunginvaltuutettu

Lahden tarkastuslautakunnan jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Teet juuri oikein ja vetoat YK:n vammaissopimukseen.

Paljon olen nähnyt rikottavan pykäleitä ja on yritetty heikentää vammaisten palveluja säästöjen muodossa, vaikka YK:n pykäleissä on selkeät kohdat, missä sanotaan, että vammaisten palveluita ei saa heikentää ja Suomi sopimuksen osapuolena joutuu oikeuden eteen ja saa sakkoa.

Jos asiat eivät muutu paremmaksi, niin ota yhteyttä lakitoimisto Kumpuvuoreen. He tuntevat hyvin vammaisten oikeudet ja heillä on ollut iso voittoprosentti asioiden ajamisessa.

EDIT:

Esimerkiksi Kelan kilpailuttamat tulkkauspalvelut eivät ole tuoneet säästöjä vaan kasvattivat menoja ja Kelan valtuutetut (kansanedustajat) suosittelevat, että jatkossa näitä ei enää tarvitsisi kilpailuttaa.

Tosiasiassa kilpailutus ei toimi ja yhä useampi on saanut tulkittomia tilauksia ja pakon edessä on haettava kauempaa tulkkaukseen kykeneviä tulkkeja.

Tuo järjetön systeemi on lopetettava ja palattava siihen aikaan, missä kaikki tulkkauspalvelut vielä toimivat hyvin. Se edellyttää, että kilpailutus vammaisten palveluissa on lakkautettava ja meillähän se kansalaisaloite seisoo yhä odottamassa pääsyä käsittelyyn, mutta edessä on se ongelmallinen SoteMaku-uudistus.

Toimituksen poiminnat