SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

SOTE-PANOKSINA RAHAT JA HENKI

  • Seppo Korhonen: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tahtipuikkoa heiluttaa kokoomus.
    Seppo Korhonen: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tahtipuikkoa heiluttaa kokoomus.

Oikeistohallitus on kyhäämässä sote-uudistuksesta maamme historian suurinta palvelujen alasajo- ja yksityistämisprojektia. Tässä hengessä omaa sote-hanketta viedään eteenpäin myös Päijät-Hämeessä, jossa ”hyvinvointiyhtymän” perustamisessa tahtipuikkoa heiluttaa kokoomus. Yhtymän hallituksen puheenjohtajaksi kokoomus junttasi amerikkalaisen teekutsuliikkeen fanin, lahtelaisen kokoomusvaltuutetun Francis McCarronin. Hänelle on puheenjohtamisesta luvattu maksaa 40 000 euron vuosipalkkio. Tämä kuvastaa pelin henkeä, jossa hyväosainen eliitti syö sote-kuormasta samalla, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen heikennyksillä ja maksujen korotuksilla kyykytetään etenkin yhteiskunnan heikompiosaisia.

Kansalaisten kannalta hyvää ei lupaa myöskään se, että yhtymän perustamisen varsinaisena moottorina häärii eurooppalaisen lääkäriketjun palkollinen juoksupoika, muutosjohtaja Jouko Isolauri.

McCarron itse valotti omia sosiaali- ja terveyspoliittisia tavoitteitaan Helsingin Sanomien ja Yleisradion vaalikoneissa keväällä 2015. Oletettavasti nämä näkemykset nostavat leipääntyneen patologinkin niskakarvat pystyyn. Seuraavassa tämän kokoomuslaisen sanatarkat vastaukset ko. vaalikoneissa.

McCarron sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista:

”Suomen velkaantuminen on käännettävä laskuun, vaikka se samalla tarkoittaisi leikkauksia palveluihin ja etuuksiin. Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa. Vanhusten ja hänen omaistensa vastuuta hoitokustannuksista on lisättävä. Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.”

McCarron julkisista- ja yksityisistä sote-palveluista:

”Suomen julkinen sektori on liian suuri ja sitä on syytä pienentää. Sote-uudistuksen yhteydessä yksityiset terveyspalvelut pitäisi nostaa julkisten palvelujen rinnalle samanlaiseen asemaan. Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi. Nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.” Lisäksi hän vastasi Ylen vaalikoneelle, että hänen mukaansa terveys- ja sosiaalipalveluita ei tule tuottaa ensisijaisesti julkisina palveluina.

McCarronin terveiset sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle (?):

”Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita. Yritysten pitäisi voida maksaa työehtosopimuksia pienempiä palkkoja, jotta Suomeen saataisiin työpaikkoja.”

Tyytymättöminä kokoomuksen nimityspolitiikkaan ovat jotkut sote-päättäjät kaivanneet lisää hallitusammattilaisia hyvinvointiyhtymän hallitukseen. Tällä ratkaisulla ei kansalaisten kohtelu kohenisi, vaan rahan valtaa edustavien kokoomuslaisten puhuvien päiden määrä vain kasvaisi nykyisestäänkin. Sosiaali- ja terveydenhuollossa pelataan nyt peliä, jossa panokseksi on asetettu meidän kansalaisten rahat ja henki. Tätä kasinoa pyörittää suuri raha.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat