SeppoKorhonen SEPON SORVISTA

LAITON FORTUMIN CARUNA-KAUPPA?

  • Kestääkö Fortumin Caruna-kauppa päivänvaloa?
    Kestääkö Fortumin Caruna-kauppa päivänvaloa?

Kaksi vuotta sitten toteutetulla kaupalla Fortumin Suomen sähköverkko siirtyi 2,55, miljardilla eurolla kahden 80 prosenttisesti ulkomaisen finanssisijoitusyhtiön, First State Investmentsin ja Borealis Infrastructuresin omistukseen. Viidesosan, eli 20 prosentin osuuden omistavat suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva ja LähiTapiola Eläkeyhtiö. Yhtiö on viime päivät ollut kaikkien huulilla rajujen-, sähkönsiirtomaksujen jopa yli 50 prosentin korotusten johdosta.

On hyvä, että tässä keskustelussa on nostettu esiin syylliset, syyt ja seuraukset, sillä kolmen ässän oikeistohallitus hakenee vielä kevään aikana valtuuksia 30 miljardin omaisuuden myyntiin! Tähän asiaan palataan, mutta palautetaanpa mieliin tämä Fortum-kauppa, sillä se ei kaikilta osin kestä päivänvaloa.

Vanhasen II-hallitus, johon osallistuivat Keskusta, Kokoomus, Vihreät ja RKP, ajoivat eduskunnassa LAIN VALTION YHTIÖOMISTUKSESTA JA OMISTAJAOHJAUKSESTA. Se hyväksyttiin eduskunnassa 14.12.2007 hallituspuolueiden äänin 108 – 68, poissa 23. Lainmuutoksella helpotettiin valtionyhtiöiden myyntiä hallituksen päätöksellä, eduskuntaa kuulematta.

Lain 4§ Valtioneuvoston toimivalta, kuuluu seuraavasti:

Valtioneuvoston yleisistunto käsittelee ja ratkaisee asiat, jotka koskevat:

1) osakkeiden luovuttamista ja osakehankintoja valtioenemmistöissä yhtiöissä ja valtion osakkuusyhtiöissä;

2) valtion myötävaikutusta sellaiseen järjestelyyn, jonka seurauksena valtion täysin omistaman yhtiön osakkeita luovutetaan muille;

Laissa todetaan siis yksiselitteisesti, että VALTIONEUVOSTON YLEISISTUNTO käsittelee ja ratkaisee asiat, jotka koskevat (kohdat 1 ja 2) juuri Caruna-kaupan kaltaista tilannetta. Kataisen hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päättä Caruna-kaupasta 12.12.20013. Ilta Lehdessä 2.2.2016 kerrottiin ilmeisesti silloisen ministeri Paavo Arhinmäen haastatteluun perustuen, että ”Fortumin sähköverkkojen myyntilupaan ei tarvittu käsittelyä eduskunnassa, vaan siihen riitti ministerivaliokunnan siunaus”. Kuten edellä olen todennut, lain mukaan näin ei kuitenkaan asia ole. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan sijaan asia olisi tullut lain mukaan viedä Valtioneuvoston yleisistunnon käsiteltäväksi ja ratkaistavaksi. Lakiin ei ole sisälly mahdollisuutta delegoida asiaa ministerivaliokunnalle.

Menettelyä ei voi perustella silläkään, että se olisi mahdollisesti myöhemmin tuotu koko hallituksen päätettäväksi, koska kaupat ilmoitettiin Arhinmäen mukaan tehtävän vielä samana päivänä, eli 12.12.2013. Mikäli lehdessä olevat tiedot pitävät paikkansa, ministerivaliokunta siis päätti lain vastaisesti toimivaltansa ylittäen kaupasta, ohi Valtioneuvoston yleisistunnon.

Ministeri Paavo Arhinmäen mukaan kauppa edellytti, että hallitus luopuisi kirjauksesta Fortumin verkkojen strategisesta merkityksestä. Niin tehtiin ja sähköverkot voitiin myydä ulkomaille. Kaupan hyväksyivät Kokoomus, SDP, Vihreät ja Kristillisdemokraatit. Vasemmistoliitto vastusti Paavo Arhinmäen mukaan kauppaa, mutta sekään ei tehnyt siitä hallituskysymystä.

Selittääkö hallituksen vähättely sähköverkkojen strategisesta merkityksestä sillä, että viikkoa ennen (5.12.2013) em. ministerivaliokunnan kokousta Valtioneuvosto hyväksyi yksimielisesti (?) päätöksen huoltovarmuuden tavoitteista, jossa se päätti huoltovarmuuden suhteen nojaavansa mm. Natoon. Tämä sisältyi seuraavaan lausekkeeseen; ”Ulkoasiainhallinto ylläpitää Suomen huoltovarmuutta tukevaa yhteistyötä EU:n, YK:n, Naton, OECD:n, Pohjoismaiden ja muiden Suomen huoltovarmuuden kannalta tärkeiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SeppoKorhonen kuva
Seppo Korhonen

Kiitos palautteesta. Lain 3 kohta ehkä sopivampi; 3) valtion myötävaikutusta sulautumiseen ja jakautumiseen sekä sellaiseen järjestelyyn, jonka seurauksena valtion osuus yhtiön kaikkien osakkeiden tuottamasta äänivallasta muuttuu vähintään viidellä prosenttiyksiköllä tai muulla omistajavallan kannalta merkittävällä tavalla

Toimituksen poiminnat